De belangrijkste verpakkingstrends in 2016

Flexibiliteit en innovativiteit zijn anno 2016 belangrijke vereisten voor de verpakkingsindustrie. De behoeften van de consument veranderen nog altijd in rap tempo en de gewenste verpakkingen veranderen mee. Daar waar veel verpakkingsinnovaties zich in het verleden nog vooral op het gebied van design voltrokken, spelen inmiddels meer criteria een rol.

Anno 2016 zijn dit de belangrijkste verpakkingstrends:

Hersluitbaarheid

Hersluitbare verpakkingen bieden alle voordelen van conventionele productverpakkingen en voegen hier nog een aantal unieke pluspunten aan toe. In het dagelijks gebruik ervaren consumenten een hersluitbare verpakking als bijzonder handig, omdat de inhoud ervan in een handomdraai gepakt en weer teruggeplaatst kan worden. Voorbij zijn de tijden waarin we een geopende verpakking onhandig in een plastic zakje moesten frommelen!

Ook op het gebied van zaken als productkwaliteit en versheid hebben hersluitbare verpakkingen een positieve invloed. Een hersluitbare verpakking kan eenvoudig bijna luchtdicht worden afgesloten en levert hiermee een voorname bijdrage aan het behoud van het product.

Tot slot wordt ook portiecontrole door een hersluitbaar systeem vergemakkelijkt: niet onbelangrijk in deze tijd van toenemend gezondheidsbewustzijn en gewichtscontrole. Wist u trouwens dat de eerste hersluitbare flowpack die ooit in de supermarkt lag, afkomstig was van Omori verpakkingsmachines en ontwikkeld door niemand anders dan onze eigen Jeroen Mulder?

Duurzaamheid

Minstens zo belangrijk als het hierboven genoemde gebruikscomfort op de korte termijn, zijn de gevolgen van ons verpakkingsgebruik op de lange termijn. Toenemende milieuproblematiek en bevolkingsaantallen zorgen ervoor dat het tegengaan van verspilling tegenwoordig een steeds belangrijker verpakkingstrend wordt.

Een slim ontworpen verpakking helpt namelijk om verspilling te reduceren en het maximale uit beschikbare middelen en producten te halen. Omori investeert continu in de ontwikkeling van nieuwe verpakkingsinnovaties om bestaande productieprocessen te optimaliseren. Zo dragen we met zijn allen bij aan een gezond leefmilieu voor toekomstige generaties.

Verpakkingsformaat

Uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Mintel blijkt dat de moderne consument behoefte heeft aan een breder aanbod van verschillende verpakkingsformaten. In de praktijk blijken veel mensen een grotere melkverpakking handig te vinden, terwijl zo’n 40% van de Britse consumenten juist kleinere flessen van alcoholische dranken wenst.

Maar liefst de helft van de consumenten zegt vaker een nieuw product te willen proberen, wanneer het verkrijgbaar is in een kleiner verpakkingsformaat. Op basis van deze nieuwe inzichten doen producenten er dan ook goed aan om uiteenlopende verpakkingsformaten te ontwerpen voor verschillende doelgroepen en gelegenheden.

Productinformatie

De schreeuwerige marketinguitingen op veel verpakkingen blijken consumenten af te leiden van gewenste informatie over de inhoud. Veel mensen willen dat belangrijke productinformatie zoals het gebruik van eventuele geur-, kleur- of smaakstoffen op een helderder manier wordt weergegeven. Het eerder genoemde gezondheidsbewustzijn van de consument speelt hierin een grote rol.

Volgens Mintel leest bijna 60% van de Britse consumenten de ingrediëntenlijst op een verpakking, terwijl 75% terughoudend staat tegenover het gebruik van synthetische toevoegingen aan voedingsmiddelen. Een duidelijke weergave van productinformatie wordt dan ook een steeds belangrijker verpakkingstrend.

Terug naar overzicht

©2016 Omori Europe

Omori Europe Sophisticated packaging machinery

Ontwerp: Webton.nl