Gasverpakken: lange houdbaarheid en ambachtelijke uitstraling

Bacteriën in een verpakking zorgen voor een verminderde houdbaarheid van levensmiddelen zoals versproducten. Gasverpakken is de ideale verpakkingsmethode om dit proces te vertragen. Een gasverpakking resulteert niet alleen in een verbeterde houdbaarheid, maar beschermt daarnaast het product en zorgt voor een aantrekkelijke presentatie.

Hoe komt een gasverpakking tot stand?

Een bekende vorm van gasverpakken is de M.A.P. verpakking (Modified Atmosphere Packaging), waarbij het product onder een beschermende atmosfeer met een gas of gasmix wordt verpakt. Een variant op deze verpakkingsmethodiek staat ook wel bekend onder de naam BDF (Barrier Display Film).

Bij het produceren van gasverpakkingen is luchtverdringing door spoelen met gas een veelgebruikte techniek. We treffen deze methode onder meer aan bij flowpack en maken hierbij onderscheid tussen twee varianten:

BDF (horizontale flowwrap)

Hier wordt het product in een schaal op een invoerconveyor in de voorgevormde foliebuis gevoerd. De folie wordt bij deze methode met behulp van een vormschouder tot een buis gevormd. Deze buis wordt in de lengterichting en aan de voorzijde gesealed en continu gespoeld met gas, waarbij de stromingsrichting tegengesteld is aan de bewegingsrichting van het product. Het gas verdringt de ‘ongewenste’ buitenlucht uit de verpakking, waarna de eindseal plaatsvindt en de folie strak om het product wordt gekrompen. Hoe lager het zuurstofgehalte, hoe effectiever het gasverpakken en hoe langer de houdbaarheid.

3-sided seal (horizontale flowwrap)

Een variant op deze verpakkingsvorm is de ZAV (Zuurstof Arme Verpakking) en de industriële Klappack verpakking. Deze verpakkingsvorm, ook wel als 3-sided seal aangeduid, is een speciale verpakkingsvorm ontwikkeld voor het verpakken van verse (gesneden) vleeswaren met of zonder onderlegschaal. Bij dit systeem wordt met behulp van een speciale vormschouder een foliebuis gevormd waarbij de lengteseal niet aan de onderkant maar aan de zijkant wordt gemaakt. Het resultaat is een verpakking die een lange houdbaarheid koppelt aan een ambachtelijke uitstraling. Het optionele gebruik van een uitermate dunne, glasheldere folie versterkt de versbeleving van het product en zorgt voor een zeer aantrekkelijke presentatie op de winkelvloer.

De grote voordelen van gasverpakken

De talloze voordelen van gasverpakken zorgen momenteel voor een grote vraag vanuit de markt. Omori speelt hierop in met de Omori DW-2003-G, een nieuwe en unieke verpakkingsmachine die een ambachtelijke tray stretch folie verpakking (krimpverpakking) met begassing creëert.

De nieuwe Omori DW-2003-G stretchwrapper

De nieuwe Omori DW-2003-G stretchwrapper

De voordelen van deze gasverpakking zijn onder meer:

Behoud van kwaliteit van het product

  • verlenging van de houdbaarheid
  • vervoer over langere afstanden
  • bacteriële groeiremming, bacteriostatische werking
  • onderdrukking van degradatie van smaak, ranzigheid, vet en olie
  • onderdrukking van voedingswaarde afname en aroma

Reductiekosten

  • vervaldatum wordt verlengd
  • productie aanpassing is mogelijk, apparatuur kostenvermindering, verandering van de arbeidsomstandigheden
  • fabriek en inventaris vermindering van opslag en transportkosten

Wilt u meer informatie over onze flowwrappers of de uitgebreide mogelijkheden van gasverpakkingen? Bel dan vrijblijvend naar +31 (0)541 582 026 of mail ons op info@omorieurope.com.

Terug naar overzicht

©2016 Omori Europe

Omori Europe Sophisticated packaging machinery

Ontwerp: Webton.nl