Interview met Jeroen Mulder

Jeroen Mulder werkt al 32 jaar bij Omori Europe en heeft in de loop der jaren tal van functies vervuld binnen het bedrijf. Van Aftersales Service Engineer werd hij Workshop Manager en van Technical Director groeide hij uit tot Managing Director. Een ding is in al die jaren niet veranderd: zijn passie voor verpakkingsconcepten en het ontwikkelen van nieuwe innovaties.

Jeroen Mulder Omori

Een van deze innovaties is de flowpack verpakking, een concept dat Jeroen pakweg vijf jaar geleden ontwikkelde en dat sindsdien een doorslaand succes is gebleken. Het revolutionaire karakter van het ontwerp schuilt hem vooral in de gebruiksvriendelijkheid, zo legt hij uit:

“Al talloze jaren presenteren firma’s op beurzen uiteenlopende hersluitbaarheidsconcepten, met name gebaseerd op dieptrek verpakkingen. Voor veel van deze concepten is echter instructie nodig. Denk bijvoorbeeld aan een geschreven advies over het openen van de verpakking of het bekijken van een begeleidende afbeelding.”

Allesbehalve ideaal, zo concludeerde Jeroen al snel. Ouderen kunnen immers moeite hebben om de instructie te lezen en veel mensen zijn geneigd om simpelweg een schaar te pakken. Dat moest anders kunnen, vond de directeur:

“Als een verpakking goed is, dan moeten ouderen deze ook open kunnen krijgen. En dat vanzelfsprekend zonder enige uitleg. Iedereen weet op de kleuterschool al hoe een envelop geopend moet worden. Datzelfde wilden wij bereiken met de flowpack verpakking.”

Flowpack biedt grote gebruiksvriendelijkheid

Als specialist in de markt van gesneden vleeswaren en kaas, is het met name deze sector waaruit Omori veel vraag krijgt naar flowpack verpakkingen. Dat gebeurt overigens steeds vaker, want het concept blijkt hoge ogen te gooien bij alledaagse gebruikers. Dat bleek al tijdens een test door een zogenaamd oldies panel in Engeland, zo herinnert Jeroen zich.

“Twintig oude mensen in de zaal kregen een flowpack verpakking met de opdracht deze zo snel mogelijk te openen. Een bijgevoegde instructie zoals pijltjes, tekst of een andere afbeelding was ten strengste verboden. Dat bleek ook niet nodig te zijn. Niemand had moeite met het openen zijn verpakking. We scoorden dan ook zeer hoge cijfers op het gebied van gebruiksvriendelijkheid.”

Flowpackers van hoge kwaliteit noodzakelijk

Wellicht is dat de reden waarom een groot concern als Albert Heijn het flowpack concept van Omori als eerste levensmiddelenketen heeft omarmd. De verpakkingen liggen als tastbaar bewijs inmiddels al geruime tijd in de winkel. Een succes dat niet zonder tegenslag tot stand is gekomen, want de verpakkingsvorm stelt hoge eisen aan de gebruikte verpakkingsmachines – flowpackers. Jeroen:

“De kwaliteit van een flowpacker en dan met name van het eindsealmechanisme moet zeer hoog zijn om een hoge sealintegriteit te realiseren. Het sealen van een folie van de binnenkant op de buitenkant vereist een grote mate van precisie en controle. Er is slechts een zeer kleine marge voor fouten.”

En fouten, dat maken de flowpackers van Omori gelukkig niet tot nauwelijks. Misschien is het daarom dat het basisontwerp van de verpakkingsmachines, op enkele kleine wijzigingen na, in al die tijd nagenoeg hetzelfde is gebleven.

Dat de flowpack verpakking zeker niet de laatste innovatie van Omori en Jeroen zal zijn, staat in elk geval vast. Want, zo laat de directeur weten:

“Wij blijven continu streven naar nieuwe innovaties en verbeteringen.”

Terug naar overzicht

©2016 Omori Europe

Omori Europe Sophisticated packaging machinery

Ontwerp: Webton.nl