Japan loopt voorop met nieuwste verpakkingsontwikkelingen

Onlangs schreven wij al eens over de belangrijkste verpakkingstrends in 2016. Trends als hersluitbaarheid, duurzaamheid en verpakkingsformaat spelen tegenwoordig een belangrijke rol. Maar waar vinden deze verpakkingstrends nu eigenlijk hun oorsprong? Het antwoord is Japan: het land dat al sinds jaar en dag voorop loopt met de nieuwste ontwikkelingen op verpakkingsgebied.

Strenge eisen aan uiterlijk en gebruiksgemak

Wie ooit eens op reis is geweest in Japan, zal weten dat de verpakkingen in het land minstens zo belangrijk zijn als de inhoud ervan. Mooie verpakkingen vormen een wezenlijk onderdeel van de cultuur en zijn een absolute vereiste. Een product dat omhuld is door een nietszeggende verpakking, zal doorgaans dan ook niet in de smaak vallen bij de kritische Japanse consument.

Niet alleen het uiterlijk, maar ook het gebruikscomfort van een verpakking dient hierbij aan de strengste eisen te voldoen. Zo bevatten diverse artikelen in Japan bijvoorbeeld een productomschrijving in braille, zodat ook blinde mensen in de supermarkt eenvoudig de juiste producten kunnen vinden.

Japan vertolkt voorlopersrol met verpakkingsinnovaties

Het gevolg is dat het land al tijden een voorlopersrol vertolkt op het gebied van verpakkingsinnovaties. Van hersluitbare verpakkingen tot sierlijke linten en van duurzame verpakkingsoplossingen tot stijlvolle zakjes: de prachtige en handige verpakkingen in Japan zetten de trend voor de rest van de wereld.

Ook in andere landen, zoals de Verenigde Staten en inmiddels ook Nederland, worden de Japanse innovaties nu langzaam maar zeker opgepikt. Een goede ontwikkeling, want een kwalitatief hoogwaardige verpakking resulteert in een aanzienlijk hoger gebruiksgemak en reduceert onnodige voedselverspilling.

Japanse wortels van Omori garanderen innovatieve verpakkingsoplossingen

Voor Nederlandse verpakkingsproducenten is het dan ook zaak de ontwikkelingen in Japan nauwlettend in de gaten te houden. Bepaald geen lastige opgave voor Omori, want onze Japanse wortels zijn een belangrijke drijfveer achter onze innovaties op het gebied van verpakkingsmachines en –processen.

Graag delen wij deze innovaties met onze relaties door deel te nemen aan belangrijke beurzen en evenementen binnen het vakgebied. Zo zijn wij dit jaar onder meer aanwezig op de Europese verpakkingsbeurs FachPack, die plaatsvindt in het Duitse Nürnberg van 27 september t/m 29 september 2016.

Wie de allernieuwste verpakkingstrends met eigen ogen wil aanschouwen, doet er daarnaast goed aan een bezoekje te brengen aan Tokyo Pack, de grootste Aziatische beurs op het gebied van verpakkingen. Fabrikanten demonstreren hier niet alleen de nieuwste afgeronde verpakkingsproducten en –innovaties, maar laten ook veelbelovende prototypes zien die nog volop in ontwikkeling zijn. Kortom: meer dan genoeg inspiratie voor iedereen die geïnteresseerd is in verpakkingen!

Terug naar overzicht

©2016 Omori Europe

Omori Europe Sophisticated packaging machinery

Ontwerp: Webton.nl